Ouderavond Sociale Media

sociale mediaDe ouderavond ‘Sociale Media’, verzorgd door medewerkers van de GGD, heeft ons veel inzicht gegeven in het gebruik door kinderen van sociale media: Whats app, Instagram, facebook, email, etc.
We zijn meegenomen in de wereld van Sophie (1 1/2 jaar), Lisa (7 jaar), Bram (10) en Siem (13 jaar). Van deze kinderen hebben we gezien hoe zij omgaan met en gebruik maken van sociale media en internet. Kinderen zijn dagelijks uren met internet bezig. Het verbaasde ons dat 78 % van de kinderen in de leeftijd 0-4 jaar al dagelijks online is.
Hoe eenvoudig is het om alleen stil te staan bij de risico’s van internet en sociale media. Op de ouderavond zijn de risico’s zeker aan de orde gekomen. Nog interessanter wordt het als we de mogelijkheden goed in kaart brengen. Het internet biedt ook veel kansen. Aan ons (ouders en school) om deze goed te benutten; kinderen goed te begeleiden in het gebruik van internet en sociale media.

Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van het internet en de chatfunctie is de livestream ‘kuikenfamilie’ die door groep 8 is opgezet. Op Youtube kunnen we de eieren in de broedmachine in groep 8 continue observeren en zien hoe deze uitkomen. De kinderen (en wij ook) zijn hier bijzonder enthousiast over.

Een geslaagde ouderavond, met een kritische blik op de risico’s en met oog voor de vele mogelijkheden van sociale media en internet.

De presentatie van de GGD is op deze pagina te downloaden. Klik hier.